İkinci bebeğimizde bebek neden ağlar sorusuyla alakalı verebilecek cevaplarımız vardı fakat ilk çocukta işler tam bir kaosa dönmüştü. Ağlayan çocuk kendini , sıkıntısını sadece ağlama ile ifade ettiğinden duruma göre sebepleri hakkında fikir yürütüyorduk. Hatta ağlama sesi ve şiddeti ile ilgili Youtube’da yer alan birçok videoyu bile izlemiştik. Biz de bebekler için kendini ifade etme yöntemi olan ağlama konusunda bilgilendirme yazısı yazalım istedik.
Ağlamak yukarıda da dediğim gibi bebekler için kendini ifade etme yöntemi ve özellikle yenidoğan bebekler için isteklerini veya şikayetlerini ağlayarak ifade edebiliyorlar. Biz ebeveynler çoğu zaman endişe etsekte ağlamanın nedenleriyle alakalı bilinçlenmemiz daha sakin davranmamızı sağlayacaktır.
Bildiğiniz gibi bebekler dünyaya ilk olarak ağlayarak gelir. Beslenmesini göbek bağı ile anne karnında sürdüren bebek dünyaya gelince bebek bağı koparılır ve dünyaya adapte sürecinde akciğerleri ile nefes almaya çalışır. İlk nefes alış verişi, adaptasyon bebeğin akciğerlerinin açılmasına bağlı duyduğu bir ağrıdır aslında. Ne zamanki bebek ilk kontrol sonrası anne kucağına verilir ve ağlama kesilir.
Doğumdan itibaren başlayan bu ağlamalar çeşitli nedenlerle devam eder. Aslında bebeğinizi tanıdıkça ağlama nedenleri hakkında fikriniz olacaktır ama biz edindiğimiz tecrübelerle bir kaç örnek verelim istedik.
Yenidoğan bebeklerde bebek her istediğinde emzirilmeli. Beslenme aralıkları arasından 3 saat geçmişse bebek uyandırılmalı ve emzirilmelidir. En etkili iletişim yolu olan emzirme ile anne ve bebek arasında bağ oluşur. İlk aylarda midesi küçük olan bebek çabuk acıktığından bunu ağlayarak belli eder.
Her ne kadar bebekler küçük çabuk üşür gibi düşünülse de kat kat giydirmekte çocuğu bunaltabilmektedir. Yazın sıcak günlerinde camları kapamak veya kışın evin sıcaklığının normalin üstünde artırmak bebekleri rahatsız edebilmektedir. İdeal sıcaklığı 21 ile 24 derece arasında tutmak bebeklerin sıcaktan sıkılmaması için idealdir.
Annelerimiz, ninelerimiz yenidoğan bebeklerin üşüyeceklerini bu bakımdan kalın ve sıkı giydirmenin önemli olduğu söylerler. Kendi kıyafetinizden bir kat fazla giydirilmesi aslında uzmanlar tarafından yeterli görülmektedir. Kalın ve fazla giysiler bebeğinizin ağlamasına sebep olabilir. İlk 1 ay eldiven takılması uygun olup biz sonrasında kullanmadık.
Bir diğer konu ise odanın havalandırılması. Özellikle yaşadığımız pandemi döneminde odanın temiz havayla dolması hayati öneme sahipken kış aylarında kalorifer ile odalarımız kuru ve havasız hale gelir. Bu gibi durumlarda odanın sık sık havalandırılması çocuğunuzu rahatlatacaktır.
Hazır oda havalandırmasından bahsetmişken özellikle kış aylarında burun tıkanıklığı artmaktadır. Bebekler ağızdan nefes alamadığı için burun temizliği de çok önemlidir. Eczaneden alacağınız serum fizyolojik ile beraber uygun bir uç ile burun tıkanıklığını giderebilirsiniz.
Evet bizim de bir süre çok uğraştığımız ve uykusuz gecelerimizin sebebi gaz konusunda geldik. Bebekler ikinci veya üçüncü haftadan itibaren gaz sancısı yaşayabilirler. Bu durum 2.ayda zirve yaparken sonrasında yavaş yavaş kaybolur. Bebeklerinin bağırsaklarının yeni düzene alışması gaz problemlerine sebep olmaktadır. Bunun için önerebileceğimiz bir ilaç yok zaten geçici bir süreç fakat ağır kolik durumlar yaşanırsa mutlaka çocuk doktorunun önereceği yöntemlere başvurmanız gerekebilir. İlk çocukta biz devamlı araba ile bebeği gezdiriyorduk 🙂 ve işe yarıyordu fakat ikinci çocukta pandeminin de etkisiyle eczanelerde satılan bazı damlaları kullandık. Yani her çok özel olduğu için ona özel davranmak gerekiyor. Bu konuyla alakalı çok araştırma yaptığımız için size son bir tavsiye olarak Youtube’da kolik bebekler için güzel ve uzun müzikler bulunuyor. Bunların da işe yaradığını biz gördük.
Bir diğer konu ise çiş yaparken bebeklerin ağlaması. Kız çocuk sahibi biri olarak idrar yolu enfeksiyonu önem arz ediyor. Bebek çiş yaparken zorlanıyor ve ağlıyorsa bununla beraber ateş, kusma , emmede azalma ve kilo almama gibi durumlar varsa iyi gözlemlemek ve doktora gitmek gerekebilir. Kum döken bebeklerde de benzer ağlamalar olabiliyor. Annenin aldığı vitaminler, bebeğe verilen bazı vitaminler veya metabolik sorunlar kuma sebep olabiliyor ve bu da ağlamaya sebebiyet veriyor. Bu durumda da doktor desteği mutlaka alınmalı.
Bizim de başımızdan geçen bir diğer konu ise kaka yapamama sorunu. Anne sütüyle beslenen bebekler günde 6-8 kez kaka yapabilir fakat bazen de 1 hafta boyunca yapmadıkları oluyor. Bizim 2 haftayı bulan sorunlarımız oluştu fakat bebekte huzursuzluk, ağlama , karında şişlik gibi durumlar olmadığından doktorumuz normal demişti. Benzer durumlar sizde de oluşuyorsa kaka yapamadığı için bebeğiniz ağlayabilir.
Aklıma gelen bir diğer konu ise kulak enfeksiyonu olup kulakta sıvı birikmesi de ağlamaya sebep olmaktadır. Ciddi burun tıkanıkları bazen kulağa da vurduğundan bazen bebekler ağlarken ellerini kulaklarına götürüp çekmeye çalışıyor. Böyle durumda ağlayan bebekler için doktora gidilmesi önem arz ediyor.
Yazıda da belirttiğim gibi her çocuk özel. Bu yüzden bu yazı bilgilendirme amaçlı olduğu için mutlaka doktorunuzun tavsiye edeceği şekliyle hareket etmeniz gerekiyor. Edindiğiniz bilgilere göre eklemek istediğiniz konular varsa lütfen yoruma yazarak herkese yardımcı olabilirsiniz.