Merhaba, İlk yazımızı bizim de doktorumuzdan tavsiye aldığımız bir konu hakkında yazmak istedim. Demir eksikliğinin çocuklar üzerinde ki etkisini anlatmaya çalışacağım. Demir bildiğiniz gibi vücudumuzda önemli görevleri üstlenmektedir. Hücrelerin yenilenmesi, büyümesi demir mineralinin taşıdığı oksijenle alakalı olduğundan demir eksikliği maalesef çocuklarda büyüme ve bağışıklık sisteminde sorunlara sebep olabiliyor.
CNN Türk tarafından 10 Ağustos 2020 tarihinde kaleme alınan yazıda ülkemizde yaklaşık her 10 çocuktan 4’ünde demir eksikliği anemisi görülüyor. Demir besinler yoluyla yeterince alınmadığında ve vücut tarafından yetersiz kaldığında demir eksikliği anemisi baş gösteriyor. Çocuklarda çarpıntı iştahsızlık, halsizlik, baş dönmesi, ağız içinde yara oluşması, dikkat toplamada sıkıntı yaşanabilmekte.
Demir Eksikliği Neden Olur?
Bu noktada doğru beslenme önem arz ediyor. C vitamini içeren yiyecek ve içecekler demir emilimini artırmakta. Kırmızı et çeşitleri, karaciğer, yumurta sarısı , beyaz et , baklagiller demir bakımından zengin olduğundan tüketilmesi önerilmektedir. Aşırıya kaçmadan ve uygun porsiyonlarda haftada en az 5 kez tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Bizim de bir ara dikkat etmediğimiz gibi günlük inek sütü tüketimi 2 su bardağından fazla olmamalı. Prematüre olarak doğan bebekler, 1 yaşından önce inek sütü başlanan ve günlük tüketimi 500 ml’den fazla olanlar, yukarıda saydığımız demir bakımından zengin gıdalar ile beslenemeyenler, yeme bozukluğu olan çocuklar bu bakımdan risk altındadır.
Pandemi döneminde sağlığımıza daha çok önem gösterdiğimiz aşikar. Bu yüzden çocukların bağışıklık sistemini desteklemek için demir alımı daha fazla önem arz ediyor. Demir eksikliğine ait bulgular bebeğinizde varsa doktorunuz ile görüşerek test yaptırılmalı ve düşük çıkarsa mutlaka tedavi edilmelidir.
Anne sütü alan bebekler ise bu konuda şanslılar. Doğumdan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmek şart. Altı aydan sonra anne sütünün yanında demir bakımından zengin içerikli ek gıdalar hazırlanması önemli. Anne sütü alamıyorsa bebeğiniz üzülmeyin. Ek gıdanın yanında demir bakımından zengin formül mamalar bulunmakta ve bu mamalar ile destekleyebilirsiniz.
Bir diğer önemli konu ise 4 aydan sonra başlatılan ve sağlık ocaklarında verilen demir damlalarını mutlaka kullanmak geliyor. 1 yaşına kadar demir damlası takviyesine devam etmek önemli.
Peki demir eksikliği ortaya çıkarsa neler yapmak gerekiyor?
Bu noktada test sonuçlarınızı inceleyen doktorunuz ağızdan damla veya şurup şeklinde demir içeren ilaçlar veriyor. Düzenli ve yeterli bir sürede kullanılması önemli. Zamanında vermeye gayret etmek gerekiyor.
Son olarak bazı besinlerle karıştırılan yemeklerde demir eksikliğine sebebiyet veriyor. Yeşil yapraklı sebzelerin demir emilimi az olduğundan kalsiyum bakımından zengin besinlerle beraber verilmesi demir emilimini de azaltmaktadır. Süt ve süt ürünleri ile pekmez ve yumurta yedirmemeye özen göstermek gerekiyor. Aralarında en az 1 saat olmasına dikkat etmek gerekiyor.
Bu yazı bilgilendirme amaçlı olduğu için mutlaka doktorunuzun tavsiye edeceği şekliyle hareket etmeniz gerekiyor. Edindiğiniz bilgilere göre eklemek istediğiniz konular varsa lütfen yoruma yazarak herkese yardımcı olabilirsiniz.